Κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, εμφανίζονται οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, κάνοντας γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου». Για το θέμα που έχει προκύψει, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτριος Τύρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Vivartia, Στάθης Αραβανής. «Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η σχετική απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, αλλά και το χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
Και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στον Τύπο ένα άρθρο το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετάτε το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9. Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της τάσης οι καταναλωτές θα αγοράζουν πιο φθηνό προϊόν και θα μειωθούν οι επιστροφές στις γαλακτοβιομηχανίες. Στην χώρα μας πέρσι είχαμε 700.000 τόνους παραγωγή γάλακτος ενώ φέτος αναμένεται να έχουμε 650.000 τόνους όταν η ποσόστωση για το αγελαδινό είναι 850.000 τόνους. Εισάγουμε περίπου 305.000 τόνους χύμα γάλα και 50.000 εμφιαλωμένο μακράς διαρκείας κ.λπ».
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, οι παραγωγοί το θεωρούν αιτία πολέμου. Θα ευνοήσει τους εισαγωγείς και μόνο αυτούς. «Οι γαλακτοβιομηχανίες θα μετατραπούν σε εισαγωγικές εταιρείες και θα αφανιστούν οι παραγωγοί», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας: «σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τέτοιου είδους μέτρα δεν βοηθούν ούτε στην αύξηση της παραγωγής ούτε στην μείωση των εισαγωγών. Ήδη καταναλώνουμε παραπάνω από την ποσόστωση. Τώρα πάμε να την απαξιώσουμε και αυτή. Τα γαλακτοκομικά που εισάγονται δεν είναι τόσο φθηνά όσο υποστηρίζουν κάποιοι αλλά φταίει κάπου και ο Έλληνας καταναλωτής που δεν ενδιαφέρεται με τις αγορές του να στηρίξει τις θέσεις εργασίας της πατρίδας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου