Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σπεύδουν ταχέως για ΠΟΠ ελαιόλαδο Μεσσηνίας

ImageΣτον εμπλουτισμό του φακέλου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου Μεσσηνίας μέχρι τις 10 Ιουνίου δεσμεύτηκε να προχωρήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να λάβει τη θέση που του αξίζει το εν λόγω προϊόν.

Αυτό αποφάσισαν οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό το Γενικό Γραμματέα Γιώργο Κανελλόπουλο με αρμόδιους φορείς της περιοχής, για το θέμα της προώθησης του φακέλου για την επέκταση του Ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π. σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Η Αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, αποτελούν την Επιτροπή που έχει συστήσει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για την προώθηση του σχετικού φακέλου.

Από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του φακέλου από την πρώτη υποβολή του τον Μάιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 οπότε και ο φάκελος εστάλη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον Ιανουάριο του 2011 συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες από τον φορέα υποβολής του φακέλου, δηλαδή, την Ένωση Μεσσηνίας. Μόλις την Παρασκευή 13 Μαΐου συμπληρώθηκε ο φάκελος από την ΕΑΣ και τον αρμόδιο σύμβουλο που έχει ορίσει για το σκοπό αυτό.

Από τους παρευρισκόμενους έγινε αναλυτική συζήτηση για τα παραπέρα βήματα, ανεξάρτητα των μέχρι τώρα καθυστερήσεων και των ευθυνών για αυτές.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Με σεβασμό στην εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και με αποκάλυψη των λαθών, των παραλείψεων και των καθυστερήσεων από την πλευρά της Ένωσης αποφασίστηκε η υποστήριξη του φακέλου από στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να καταστεί πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένος όπως αξίζει στο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

2. Να γίνει ενδελεχής μελέτη και διασταύρωση στοιχείων του φακέλου που υπέβαλε η ΕΑΣ ώστε να μην υπάρχουν (ή να περιοριστούν στο ελάχιστο) πιθανότητες απόρριψής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό στελέχη του υπουργείου και της Περιφέρειας θα εργαστούν εντατικά μέχρι τις 27/5/11, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καθυστερήσεων.

3. Το υπουργείο και η Περιφέρεια θεωρούν ότι η συσκευασία του ΠΟΠ ελαιολάδου πρέπει να γίνεται εντός της περιοχής παραγωγής του ελαιολάδου, δηλαδή στη Μεσσηνία. Επειδή ο φάκελος δεν προβλέπει αυτό το σημείο, επισημάνθηκε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη του φορέα και ζητήθηκε από αυτόν να γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί η παραπάνω αναγκαιότητα και να συμπληρωθεί σε αυτό το σημείο ο φάκελος. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φάκελος θα αποσταλεί στην Επιτροπή στις 16/6/11.

4. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Μεσσηνίας προβάλλονται μερικώς από το φάκελο. Ζητήθηκε από το φορέα να εμπλουτιστούν, όπως άλλωστε ζητάει και η Επιτροπή με το έγγραφό της από το Γενάρη του 2011, με όσα στοιχεία υπάρχουν σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Ο Διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος εξουσιοδοτήθηκε για την αναζήτηση των αναλυτικών εργαστηριακών ευρημάτων από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς ώστε να τα προσκομίσει στην ΕΑΣ για να εμπλουτιστεί ο φάκελος μέχρι 10/6/11.

Στόχος της ενέργειας είναι να μην έχουμε ένα ακόμα ΠΟΠ ελαιόλαδο στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό στερέωμα αλλά ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο, όπως αξίζει στην περιοχή.

Με τα παραπάνω συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι αφού επισημάνθηκε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η τύχη του προϊόντος και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου