Διαφωνούν οι μεταποιητές με την κατάθεση του φακέλου για αναγνώριση ως ΠΟΠ των «πράσινων ελιών Χαλκιδικής»
Τις αντιδράσεις της εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) με την υποβολή του φακέλου προς την Ε.Ε. για τον χαρακτηρισμό ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) των «πράσινων ελιών Χαλκιδικής». Όπως υποστηρίζει «αν και καθ’ ύλην αρμόδια ουδέποτε ενημερώθηκε για την υποβολή του φακέλου». Οι μεταποιητές καταγγέλουν ότι στο σχετικό φάκελο αναφέρεται πως θα μεταποιούνται στο εσωτερικό του νομού ποσότητες επιτραπέζιων ελιών που σήμερα μεταποιούνται στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, η έγκριση του φακέλου θα φέρει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρο τον κλάδο και στους ίδιους τους παραγωγούς του προϊόντος στο νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι θα δουν την παραγωγή τους να παίρνει το δρόμο του ελαιοτριβείου ή να παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες, αφού οι ελάχιστες νόμιμες και σύγχρονες μονάδες μεταποίησης της περιοχής δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν την ετήσια ποσότητα παραγωγής, που είναι περίπου 80.000 τόνους της ποικιλίας επιτραπέζιων ελιών Χαλκιδικής, σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, ώστε να μην υποβαθμιστεί το προϊόν.
Η ΠΕΜΕΤΕ υπενθυμίζει ότι οι μεταποιητικές μονάδες πρέπει να διαθέτουν:
1. Άδεια λειτουργίας επιχείρησης μεταποίησης τροφίμων (άνω των 10 HP)
2. Άδεια διάθεσης αποβλήτων και βιολογικό καθαρισμό
3. Σύστημα HACCP όπως προβλέπεται από τις σχετικές κοινοτικές και εθνικές διατάξεις
4. Μισθολογική κατάσταση ΙΚΑ θεωρημένη από την επιθεώρηση εργασίας (π.χ. για μεταποίηση 1.000 κιλών προϊόντος εκτιμάται ότι αναλογεί 1 ένσημο ΙΚΑ)
Οι μεταποιητές προτείνουν για να προστατευτούν οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιων ελιών και να αποφευχθούν φαινόμενα ανάλογα με την Π.Ο.Π. «ελιά Καλαμάτα», την κατάθεση νέου φακέλου για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) η οποία να επιτρέπει την μεταποίηση και τυποποίηση του προϊόντος και εκτός ζώνης και με αγγλική ονομασία «Green Olives Chalkidikis», ώστε και οι παραγωγοί να επωφεληθούν των επιδοτήσεων και να εξασφαλίσουν μόνιμα προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους. «Ευελπιστούμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του κλάδου ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις και όχι να μας προσπεράσουν, όπως συνέβη με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου