Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τη δέσμευση ότι η δακοκτονία θα προχωρήσει άμεσα έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται στο συγκεκριμένο ζήτημα, εξαιτίας των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Παράλληλα, ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στον κ. Δαμιανάκη για την καθυστέρηση που παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς στον Νομό Χανίων, ανακοίνωσε ότι η σχετική μελέτη θα ανατεθεί τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία καταπολέμησης θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012, καθώς υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

«Πράγματι, κύριε συνάδελφε, έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει η δακοκτονία μετά τον Ιούλιο. Όπως πολύ σωστά είπατε, είμαι από ελαιοπαραγωγικό Νομό και είμαι και ο ίδιος καλλιεργητής ελιάς και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα», επεσήμανε ο κ. Δριβελέγκας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει η δακοκτονία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το γραφειοκρατικό θέμα, έτσι ώστε έγκαιρα να αρχίσει η δακοκτονία. Λαμβάνω υπόψη και τη δική σας πρόταση», είπε ο κ. Δριβελέγκας και πρόσθεσε: «Πάντως, να μείνετε ήσυχος. Θα αρχίσει έγκαιρα η δακοκτονία».

Νωρίτερα, ο κ. Δαμιανάκης είχε επισημάνει το πρόβλημα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, όταν το ποσό της σύμβασης είναι πάνω από 500.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, τότε παρίσταται αναγκαίος ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν πάρα πολύ λόγω της μείωσης του προσωπικού και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ξέρετε πολύ καλά ότι αν περάσουν τριάντα μέρες -γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος- μέχρι να γίνει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθούν τα συνεργεία, η δακοκτονία θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις αρχές Αυγούστου, που δεν θα έχει, πλέον, καμμία απολύτως αξία δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, εάν δεν γίνει η σχετική δακοκτονία τώρα στην πήξη του πυρήνα είναι σαν να μη γίνει καθόλου».

Ο κ. Δαμιανάκης πρότεινε «να γίνει μια παρέμβαση της διοίκησης για άμεση έγκριση των φακέλων, κατά προτεραιότητα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν δεν γίνει αυτό», πρόσθεσε, «τότε νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσουμε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, επειδή έχει τα θέματα η περιφέρεια πλέον, μια σύσκεψη είτε σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων είτε σε επίπεδο Υπουργών, ούτως ώστε να βρούμε και να αναζητήσουμε μια λύση, διότι εάν περάσει ενάμισι μήνας, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Η αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, δεσμεύτηκε ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στη χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του κ. Δαμιανάκη. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «σε επτά νομούς κατά την τέταρτη προγραμματική περίοδο το μέτρο θα προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, δηλαδή θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των άλλων νομών είναι και ο Νομός Χανίων. Αμέσως, μέσα στο φθινόπωρο, θα γίνει η ανάθεση της μελέτης. Βέβαια, όπως ξέρετε και εσείς γιατί έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ μ' αυτό το θέμα, η καταπολέμηση θα γίνει τον Μάιο, γιατί τότε λένε οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνει για να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας και πρόσθεσε:

«Επομένως, μπορείτε να πείτε στους καστανοπαραγωγούς, στους συνεταιρισμούς ότι -επαναλαμβάνω- τον Σεπτέμβριο γίνεται η ανάθεση της μελέτης και τον Μάιο θα έχουμε την εφαρμογή».

Νωρίτερα, ο κ. Δαμιανάκης επεσήμανε ότι «έχω κάνει δύο ερωτήσεις προς την προκάτοχο του κυρίου Σκανδαλίδη, την κυρία Μπατζελή, αλλά και στον κύριο Σκανδαλίδη. Πήρα αντιφατικές απαντήσεις. Η μεν κ. Μπατζελή μου απάντησε ότι εντός του 2010 θα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη δράση 227, με προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια και ότι εντός του 2010 θα είχε προκηρυχθεί. Από τον κύριο Σκανδαλίδη άκουσα για εντός του 2011.

Η αντιφατικότητα αυτών των απαντήσεων ανησυχεί τους παραγωγούς γιατί πραγματικά αυτό το έλκος της καστανιάς που έχει διαπιστωθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, αλλά και από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης είναι απολύτως καταστροφικό. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ η χώρα τη δεκαετία του 1960 παρήγαγε περίπου 18.000 τόνους κάστανων, τη δεκαετία του 2000 η παραγωγή μειώθηκε στις 10.000 τόννους με αποτέλεσμα να κάνουμε εισαγωγές από Κορέα, Ισπανία, Τουρκία και Πορτογαλία και άλλες χώρες της τάξεως περίπου των 6.000 έως 8.000 τόνων, χωρίς να συνυπολογίζονται σ' αυτό και τα μεταποιημένα προϊόντα του κάστανου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου