Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

40 εκατ. ευρώ για προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Παραδέχεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διά του υφυπουργού κ. Γ. Δριβελέγκα, ότι η Τουρκία και άλλες χώρες σφετερίζονται ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης. Ο κ. Δριβελέγκας απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγ. Αμμανατίδου, ενώ προανήγγειλε πρόγραμμα προβολής των αγροτικών προϊόντων, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

«Είναι αλήθεια ότι πράγματι συμβαίνει αυτό το οποίο καταθέσατε στην ερώτηση. Η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ποιοτικά προϊόντα δικά μας, σφετερίζονται την ονομασία προέλευσης. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο που έχει απασχολήσει και μας απασχολεί συνέχεια και σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και σαν Υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε από το βήμα της βουλής ο κ. Δριβελέγκας και συνέχισε: «Γνωρίζετε ή πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε, ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί με τη διαδικασία σύνδεσης που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την Οδηγία 1/95 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ονομασία προέλευσης –για τα ΠΟΠ, δηλαδή- και για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Δυστυχώς, είναι ακόμη στη φάση της εναρμόνισης. Παρότι είναι υποχρεωμένη να βάλει και στην εθνική της νομοθεσία αυτό το θέμα, δεν το έχει πράξει.

Εμείς, λοιπόν, σαν Υπουργείο, αλλά και σαν χώρα ιδιαίτερα, σαν Ελλάδα, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μας είχαν πει οι Τούρκοι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στο Τουρκικό Ινστιτούτο και μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας να ζητήσουμε την κατοχύρωση του ονόματος στην Τουρκία. Έχουμε πει στην Ένωση να πάει στο Turkish Patent Institute. Έχουμε ζητήσει από της ΕΑΣ Μεσσηνίας να κάνει και αυτό το βήμα, όχι ότι ελπίζουμε ότι έτσι θα λυθεί το θέμα.

Επίσης, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε συστήσει Νομική Υπηρεσία και έχουμε απευθυνθεί στην Ένωση Μεσσηνίας έτσι ώστε από κοινού με τη νομική σύμβουλο να διεκδικήσουμε τα νόμιμα, μέσα και από τα διεθνή δικαστήρια.

Πάντως μέχρι την εναρμόνιση η Τουρκία κωλυσιεργεί. Αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα. Και όχι μόνο για τις ελιές Καλαμάτας, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τη φέτα, με τη μαστίχα Χίου, με τον κρόκο, δηλαδή με όλα τα ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης της χώρας.

Μετά από πιέσεις της χώρας μας δέχτηκε και ορίσαμε μεικτή επιτροπή για να συζητήσουμε και αυτά τα θέματα. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία και νομίζω ότι θα πιέσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα μέσω της νομικής οδού, για να βρεθεί λύση».

Πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων

Πρόγραμμα για την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, προανήγγειλε από τη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να κάνουμε, με ένα πακέτο 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Υπάρχουν και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που κάνουν χρήση διάφοροι φορείς. Μεταξύ αυτών είναι και η Ένωση Ρεθύμνου, η οποία πράγματι κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο της αγροτοδιατροφής.

Σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, διότι πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας έχει μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Καλώ και διαμέσου της Βουλής να αναπτυχθούν σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ήδη έχουμε τέτοιες προσφορές στον αγροτοδιατροφικό τομέα, διότι είναι ο τομέας, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου