Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Έχουν ενδοιασμούς στη Μεσσηνία για διάθεση προιόντων χωρίς μεσάζοντες Έχουν ενδοιασμούς στη Μεσσηνία για διάθεση προιόντων χωρίς μεσάζοντες

Με την πρωτοβουλία της και τις παραγγελίες μέσω Διαδικτύου, η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να ξεπουλήσουν οι πατατοπαραγωγοί της Δράμας, αλλά και οι καταναλωτές να προμηθευτούν ελληνική πατάτα στην τιμή των 0,25 λεπτών το κιλό!

Πώς βλέπουν, όμως, οι δικοί μας εκπρόσωποι των αγροτών αυτή την κίνηση;

Για το θέμα, όσον αφορά στο ελαιόλαδο, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, ενώ για την πατάτα, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτη Δουρούμη.

«Το ψάχνουμε, για να δούμε αν μπορούμε να το εφαρμόσουμε»
«Δεν έχω λεπτομέρειες ακόμη, αλλά εξετάζουμε το θέμα, για να δούμε πώς μπορεί, εάν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, το να μην υπάρχει δηλαδή ο μεσάζων. Να δούμε, επίσης, εάν μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά σε πόλεις της Μακεδονίας όπου δεν υπάρχει λάδι.

Δεν έχω κάτι χειροπιαστό, αλλά είμαστε σε αναζήτηση. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και, αν λειτουργήσει, θα είναι προς όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών» μας είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης.

«Αλλά πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και άποψη για το θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Είδαμε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση, με ένα προϊόν που ήταν οι πατάτες.

Δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα σε μας, γιατί αφορά άλλο προϊόν. Άλλο η πατάτα κι άλλο το τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Το βασικό πρόβλημα είναι η οργάνωση και η διάθεση. Πώς αυτό το πράγμα μπορεί να στηθεί και φορολογικά για να γίνει. Θέλει στοιχεία, πρόγραμμα, ένα δίκτυο, ανθρώπους να το δηλώσουν, συμμετοχή.

Δεν είναι ότι πάει το προϊόν και μπαίνει σ’ ένα μαγαζί, ώστε όποιος περάσει να το δει και να ψωνίσει. Είναι συγκεκριμένη η ζήτηση, συγκεκριμένη η αποστολή, υπάρχει ένας σχεδιασμός πίσω από αυτό. Δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεται».

«Το θέμα δεν είναι να φύγουν οι μεσάζοντες, αλλά να γίνονται έλεγχοι»

«Στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει αυτό, γιατί εκεί οι πατάτες είναι αποθηκευμένες. Ο παραγωγός τις έχει στην αποθήκη του και μπορεί να κανονίσει μια παραγγελία 10-15 τόνων, μέσα από το σύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Στη δική μας περιοχή, οι πατάτες, που είναι πρώιμες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν, οπότε είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο» παρατήρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης.

«Δεν είναι ένα προϊόν που μπορούμε να το βάλουμε στις αποθήκες και να το δώσουμε σιγά σιγά.

Εμείς, με το που βγάζουμε την πατάτα την πουλάμε κατ’ ευθείαν, την ίδια μέρα συσκευάζεται, και την άλλη, μπορώ να σας πω, έχει φαγωθεί κιόλας, εκτός από αυτές που πάνε στο εξωτερικό, που θέλουν τρεις - τέσσερις μέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για να τις αποθηκεύσουμε, πρέπει να υπάρχει υποδομή, ψυγεία, που εδώ δεν υπάρχουν. Και αν υπήρχαν, αυτό θα μπορούσε να γίνει ίσως σε ένα μέρος της παραγωγής. Η δική μας πατάτα αν αποθηκευτεί σε ψυγείο ένα μήνα, έχει χάσει αρκετά τα χαρακτηριστικά της.

Στις όψιμες, που βγαίνουν τον Οκτώβριο, θα μπορούσε ίσως να γίνει μια τέτοια κίνηση, γιατί είναι διαφορετικός ο κύκλος τους, διαφορετική η δομή τους. Στις πρώιμες, όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι δύσκολο.

Αν γινόταν, φυσικά θα είχαμε καλύτερες τιμές, αφού δε θα παρεμβάλλονταν οι μεσάζοντες. Αν και εμείς δε λέμε να φύγουν οι μεσάζοντες. Άλλωστε, υπάρχει κόσμος που δουλεύει και σε αυτόν τον τομέα και πρέπει να υπάρχει.

Εμείς λέμε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και, από τη στιγμή που βγαίνει η πατάτα από το χωράφι μέχρι την ώρα που θα φτάσει στο ράφι, όλοι οι εμπλεκόμενοι να βγάζουν το ποσοστό κέρδους που πρέπει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου